Składniki aktywne
To one czynią Twoją skórę wyjątkową – tak jak Ty
Glaukonit
Glaukonit zwany Zielonym Złotem Lubelszczyzny, jest minerałem bogatym w makro- i mikroelementy, zapewnia odpowiedni poziom odżywienia skóry nadając jej zdrowy i młodzieńczy wygląd. Dzięki właściwościom absorpcyjnym oczyszcza skórę z zanieczyszczeń cywilizacyjnych. To drogocenne źródło makro- i mikroelementów.
W lubelskim glaukonicie znajdują się prawdopodobnie największe na świecie złoża bursztynu. Drobinki bursztynu są widoczne w obrazie mikroskopowym glaukonitu i mają dobroczynny wpływ na skórę. Bursztyn uwalnia kwas sukcynowy, który działa dezynfekująco na skórę. Normalizuje krążenie krwi i obniża poziom cholesterolu we krwi. Przyczynia się do ogólnego oczyszczenia organizmu z toksyn wewnętrznych i substancji trujących i zmniejsza obrzęk tkanek miękkich.
Aktywne komórki roślinne liści jabłoni
Jabłoń jest jednym z najczęściej uprawianych drzew owocowych, ze względu na drogocenne owoce o lekko kwaśnym miąższu. Komórka macierzysta jabłoni działa na dwóch poziomach układu zapalnego, jednym z mediatorów stanu zapalnego, odpowiedzialnym za podrażnienia, drugim, odpowiedzialnym za zaczerwienienia. Rola polega na ograniczeniu uwalniania substancji zapalnych. Większość z nich znajduje się na poziomie naskórka lub skóry właściwej naczyń krwionośnych. Dzięki zróżnicowanemu działaniu skóra zyskuje odpowiedni poziom wrażliwości i jest bardziej promienna. Komórka macierzysta z jabłoni działa kojąco, łagodzi podrażnienia zwiększając poziom tolerancji skóry na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych, zmniejsza zaczerwienienia poprzez poprawę mikrokrążenia skóry, zapewnia promienny i równomierny ton skóry, niweluje podrażnienia i rozjaśnia przebarwienia.
Kompleks kwasów hialuronowych
Kompleks kwasów hialuronowych – to połączenie 4 rodzajów kwasów hialuronowych, które poprawiają poziom nawilżenia zarówno zewnętrznych jak i głębszych warstw skóry. Pojedyncze składniki tworzą trójwymiarową sieć zatrzymującą wodę w skórze. Krospolimer hialuronianu sodu tworzy na powierzchni skóry warstwę ochronną, chroniąc ją przed utratą wody z naskórka oraz przed zanieczyszczeniami środowiska. Hialuronian sodu zatrzymuje wodę w naskórku. Hydrolizowany hialuronian sodu poprawia poziom nawilżenia skóry właściwej. Acetylowany hialuronian sodu wspomaga działanie pozostałych kwasów, dzięki czemu ich działanie nawilżające jest spotęgowane. Ponadto acetylowany hialuronian sodu wspomaga proces regeneracji naskórka. Kompleks kwasów hialuronowych intensywnie nawilża skórę oraz poprawia jej elastyczność, dzięki czemu dłużej może zachować atrakcyjny wygląd. Kompleks wygładza i uelastycznia skórę. Zmniejsza współczynnik TEWL i zapobiega odparowywaniu wody z naskórka.
Betaina
Betaina – to pochodna aminokwasu glicyny naturalnie występującego w skórze i włosach. Betainę pozyskuje się w procesje ekstrakcji z buraków cukrowych. Wykazuje ona wiele korzystnych właściwości dla skóry. Pomaga osiągnąć odpowiedni poziom nawilżenia skóry.
Ksylitol
Ksylitol – nazywany inaczej cukrem brzozowym. Ksylitol to humektant, czyli ma zdolność do wiązania wody wewnątrz naskórka. Poprawia stopień nawilżenia warstwy rogowej oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Wywiera korzystny wpływ na mikroflorę skóry, ponieważ hamuje rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej. Przeznaczony jest do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej, ze skłonnościami do stanów zapalnych.
Ekstrakt z nasion lnu
Ekstrakt z nasion lnu – to roślina z grupy śluzowatych, wytwarzająca ochronny film. Posiada silne właściwości łagodzące wszelkie podrażnienia, nawilżające, kojące oraz okluzyjne. Ekstrakt z nasion lnu posiada wysoką zawartość kwasu alfa-linolenowego, który w połączeniu z witaminami i minerałami działa nawilżająco, odżywczo, zmiękczająco na skórę oraz wspomaga procesy regeneracyjne. Ekstrakt z nasion lnu wykorzystywany jest do pielęgnacji suchej, podrażnionej, szorstkiej i łuszczącej się skóry. Jest to substancja bezpieczna nie wykazująca działania alergicznego.
Ekstrakt z kwiatu bzu czarnego
Ekstrakt z kwiatu bzu czarnego – wykazuje działanie antyoksydacyjne, spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołanego przez czynniki zewnętrzne takie jak promieniowanie UV lub dym papierosowy. Stymuluje produkcję kwasu hialuronowego, co za tym idzie poprawia poziom nawilżenia skóry. Chroni kruche naczynia włosowate, zwiększając ich elastyczność. Wspomaga proces regeneracji skóry oraz wykazuje działanie łagodzące.
Ekstrakt z chabra bławatka
Ekstrakt z chabra bławatka – Chaber bławatek to roślina polna. Ekstrakt z chabra bławatka zawiera znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych flawonoidy, kwasy fenolowe oraz kumaryny. Ekstrakt z bławatka ma działanie łagodzące i ściągające, działa antyseptycznie. Ekstrakt doskonale nawilża i kondycjonuje cienką oraz wrażliwą skórę, niweluje zaczerwienienie, odświeża i zmiękcza, nadaje jej ładny, równomierny koloryt. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i normalizujące jest stosowany do pielęgnacji cery tłustej, z niedoskonałościami a także suchej i zmęczonej. Łagodzi zmiany trądzikowe, nadmierny łojotok, poprawia stan oraz odcień skóry zmienionej stanami zapalnymi.
Ekstrakt z kory dębu francuskiego
Ekstrakt z kory dębu francuskiego – Ekstrakt ten pochodzi z Quercus petraea (dąb francuski). Blaszki liściowe drzewa zawierają liczne flawonoidy, które chronią roślinę przed szkodliwym działaniem słońca. Dzięki silnej zdolności antyoksydacyjnej, ekstrakt z kory dębu zmniejsza szkodliwe działanie stresu oksydacyjnego związanego ze starzeniem się skóry oraz wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Zawiera aktywne składniki, takie jak związki fenolowe. Zmniejsza szkodliwe działanie stresu oksydacyjnego związanego ze starzeniem się skóry. Zmniejsza również o 78% produkcję wolnych rodników odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się komórek skóry i ich ekspozycję na promieniowanie UVA.
Niskocząsteczkowy kwas hialuronowy
Niskocząsteczkowy kwas hialuronowy – to dobroczynna substancja, charakteryzująca się szerokim spektrum działania. W odróżnieniu od klasycznych form hialuronianów, wnika głębiej w kolejne warstwy skóry. Stymuluje proliferację i regenerację fibroblastów, co za tym idzie poprawia poziom nawilżenia skóry. Wzmacnia autoimmunologiczny system obronny skóry. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, neutralizuje wolne rodniki oraz zmniejsza aktywność stanu zapalnego. Niskocząsteczkowy kwas hialuronowy doskonale sprawdzi się w pielęgnacji skóry wrażliwej.
D-PANTENOL
D-PANTENOL – nazywany jest prowitaminą B5, jest to pochodna kwasu pantotenowego, który występuje naturalnie w skórze człowieka. Poprawia nawilżenie skóry, posiada działanie zmiękczające naskórek, łagodzi podrażnienia zmniejszając swędzenie, zaczerwienienie i stany zapalne skóry, wspomaga gojenie ran.
Olej z maku polnego
Olej z maku polnego – Posiada wysoką zawartość tokoferoli, tokotrienoli oraz fitosteroli. Zawiera on głównie kwas linolowy oraz w mniejszych ilościach kwasy oleinowy i palmitynowy. Olej makowy świetnie nawilża, odżywia i regeneruje skórę. Przeciwdziała suchości skóry. Jest delikatnym olejem więc bez obaw może być stosowany w pielęgnacji skóry wrażliwej, również naczyniowej, bowiem wzmacnia naczynia krwionośne, a u osób z cerą trądzikową zapobiega powstawaniu zaskórników. Regularne stosowanie oleju z maku polnego sprawia, że skóra staje się widocznie odżywiona i bardziej jędrna.
Olej z pestek śliwek
Olej z pestek śliwek – obfituje w nienasycony kwas oleinowy, dzięki któremu olej ma lekką konsystencje i nie wykazuje komedogennego działania. W składzie oleju można znaleźć również kwas linolowy, który należy do szeregu omega-6, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z pestek śliwek chroni skórę przed transepidermalną utrata wody z naskórka (TEWL), dzięki czemu wykazuje pośrednie działanie nawilżające. Ponadto olej wygładza, uelastycznia i zmiękcza skórę.
Ekstrakt z lucerny
Ekstrakt z lucerny – Ekstrakt pozyskiwany jest z lucerny siewnej, trawiastej rośliny dziko rosnącej lub siewnej należącej do rodziny bobowatych. Zawiera witaminy A, C, K, E, białka, skrobię, a także alkaloidy, saponiny. Posiada działanie witaminizujące, ogólne wzmacniające i przeciwzapalne. Ekstrakt z lucerny stymuluje metabolizm komórek skóry, wydajnie niweluje zmarszczki, podobnie jak retinol bierze udział w utrzymaniu funkcji macierzy pozakomórkowej. Wzmaga syntezę kolagenu oraz hamuje działanie metaloproteinaz odpowiedzialnych za degradację kolagenu. Odżywiona skóra staje się promienna, a zmarszczki się spłycają. Ekstrakt z lucerny, który jest bogaty w galaktomanniany, przez co intensyfikuje aktywność komórek skóry, hamując proces starzenia się skóry.
Ekstrakt z kwiatów nagietka
Ekstrakt z kwiatów nagietka – Nagietek zawiera barwniki flawonoidowe i karotenoidowe (karoten, ksantofile, likopen), ślady olejku lotnego (eteryczny do 0,02%), saponiny (arnidiol i faradiol), związki żywiczne, śluz, związki żywicowe i goryczkowe (kalendulina), kwas jabłkowy, seskwiterpeny (kalendyna), sole mineralne (z przewagą magnezu), witaminy i substancje czynne. Ekstrakt z nagietka zmniejsza stany zapalne, przyspiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia oraz wykazuje działanie kojące i bakteriobójcze. Idealny produkt do pielęgnacji skóry trądzikowej, łojotokowej, a także podrażnionej i delikatnej, łagodząc podrażnienia. Poprawia poziom nawilżenia skóry, czyniąc ją gładką i sprężystą.
Ekstrakt z malin
Ekstrakt z malin – Owoc maliny zawiera w swoim składzie kwas cytrynowy, jabłkowy i mrówkowy, cukry, garbniki, pektyny, flawony i witaminę C. Czerwony kolor pochodzi od wysokiej zawartości antocyjanów. Ekstrakty z malin są wysoko cenione ze względu na swoje właściwości nawilżające oraz pielęgnacyjne. Taniny występujące w ekstrakcie z malin wykazują działanie antyoksydacyjne, a dzięki zawartości wysokiej ilości kwasów owocowych, cukrów i protein, ekstrakt wykazuje działanie intensywnie nawilżające.
Kompleks pre- pro- i postbiotyków z owsa
Kompleks pre- pro- i postbiotyków z owsa – to substancja złożona ze składników aktywnych powstałych w wyniku fermentacji koloidalnej mąki owsianej, przy użyciu kultury Lactobacillus. Kompleks z owsa charakteryzuje się wysokim stężeniem sfermentowanych otrębów owsianych, wykazując selektywną regenerację zaburzonego mikrobiomu skóry, zwiększając różnorodność mikroflory w selektywny sposób. Przynosi również korzyści skórze, poprawiając gładkość i nadając zdrowy blask cery.
Kompleks zawiera:
Prebiotyki (beta-glukan, skrobie, związki fenolowe, ektoina) to cząsteczki promujące wzrost pożytecznych mikroorganizmów na skórze oraz zapewniające zdrową i zbilansowaną dietę dla mikrobioty skóry.
• Beta-glukan – długołańcuchowe węglowodany naturalnie występujące w owsie, które mogą tworzyć cienką warstwę okluzyjną na skórze utrzymując jej optymalne nawilżenie. Badania pokazują, że beta-glukan z owsa może oddziaływać na bakterie skórne, odżywiając szczepy bakteryjne skóry, a tym samym stymulując ich wzrost. Prebiotyki są pokarmem bogatym w błonnik dla żywych bakterii, dlatego możemy wywnioskować, że beta-glukany z owsa są prebiotykami na skórze.
• Skrobie, naturalnie występujące w owsie. Są wysoce hydrofilowe i wykazują zdolność zatrzymywania wody w skórze działając silnie nawilżająco.
• Związki fenolowe zawarte w owsie zwiększają zdolność antyoksydacyjną.
• Ektoina to naturalna substancja wytwarzana przez bakterie w celu ochrony przed ekstremalnymi warunkami. Promuje nawilżenie, utrzymując prawidłowy bilans wodny w skórze, dzięki czemu skóra staje się gładka i miękka, zapobiegając odwodnieniu naskórka.
Probiotyki (bakterie Lactobacillus)- żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne poprzez wzmocnienie mikrobiomu skóry.
• Bakterie Lactobacillus mogą hamować rozwój patogenów, poprzez blokowanie miejsca przyczepiania się i przyciągania bakterii tego samego lub podobnego gatunku.
Postbiotyki – gama metabolitów wytwarzanych przez żywe bakterie podczas procesu fermentacji, które pomagają regulować skład ekosystemu mikrobiomu skóry.
• Szczepy pałeczek kwasu mlekowego wytwarzają α-hydroksykwasy (AHA) w celu dostosowania pH i działania przeciwbakteryjnego wobec większości bakterii chorobotwórczych dla skóry. Kwasy AHA poosiadają zdolność łagodnie złuszczającą wierzchnie warstwy naskórka. AHA mają zdolność nawilżania skóry, poprawiają funkcję bariery warstwy rogowej naskórka i zwiększają produkcję ceramidów przez keratynocyty.
• Aminokwasy, które są ważne dla aktywności metabolicznej żywego naskórka, są niezbędne do utrzymania integralności bariery skórnej, syntezy białek i wchłaniania składników odżywczych. Podczas fermentacji białka są trawione przez proteazy drobnoustrojów oraz peptydazy dające w wyniku aminokwasy
• W procesie fermentacji powstają peptydy, które wspomagają odnowę komórkową skóry. Peptydy biorą udział w modulacji proliferacji komórek, migracji komórek, zapaleniu oraz syntezie i regulacji białek.
Ferment z owsa
Ferment z owsa – to substancja złożona ze składników aktywnych powstałych w wyniku fermentacji koloidalnej mąki owsianej, przy użyciu kultury Lactobacillus. Kompleks probiotyczny z owsa charakteryzuje się wysokim stężeniem sfermentowanych otrębów owsianych, wykazując selektywną regenerację zaburzonego mikrobiomu skóry, zwiększając różnorodność mikroflory w selektywny sposób. Ferment z owsa zawiera cenne dla skóry substancje: fosfolipidy, aminokwasy, przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe. Pełni funkcję prebiotyku, czyli składnika ułatwiającego rozwój korzystnych dla organizmu człowieka bakterii probiotycznych. Poprawia poziom nawilżenia skóry oraz pomaga wzmocnić naturalną barierę ochronną skóry.
Ekstrakt z grzyba Chaga
Ekstrakt z grzyba Chaga – Chaga to grzyb porastający drzewa. Ze względu na liczne dobroczynne właściwości od lat jest stosowany w medycynie, natomiast doskonale sprawdza się również w przemyśle kosmetycznym. Ekstrakt wykazuje działanie antyoksydacyjnie, neutralizuje wolne rodniki. Działa łagodząco na stany zapalne skóry. Ponadto działa przeciwdrobnoustrojowo, wykazuje przeciwstarzeniowe spektrum działania oraz pomaga zmniejszyć plamy pigmentacyjne.
Ekstrakt z kwiatu bzu czarnego
Ekstrakt z kwiatu bzu czarnego – wykazuje działanie antyoksydacyjne, spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołanego przez czynniki zewnętrzne takie jak promieniowanie UV lub dym papierosowy. Stymuluje produkcję kwasu hialuronowego, co za tym idzie poprawia poziom nawilżenia skóry. Chroni kruche naczynia włosowate, zwiększając ich elastyczność. Wspomaga proces regeneracji skóry oraz wykazuje działanie łagodzące.
Ekstrakt z chabra bławatka
Ekstrakt z chabra bławatka – zawiera znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych flawonoidy, kwasy fenolowe oraz kumaryny. Wykazuje działanie łagodzące oraz antyseptycznie. Ekstrakt poprawia stopień nawilżenia skóry, niweluje zaczerwienienie oraz odświeża i zmiękcza skórę. Łagodzi zmiany trądzikowe, nadmierny łojotok oraz wyrównuje koloryt skóry.